11 chestii nasoale spuse despre fotografi

Stiu, o parte din ele le-ati mai citit sau le-ati mai auzit, dar sunt la fel de amuzante pe cat sunt de imbecile. Ar cam trebui sa ne faca mai atenti la modul in care suntem perceputi ca fotografi ...

Tu doar apesi un buton

Oarecum adevarat, dar in celasi timp complet gresit ! Da, pana la urma apesi un buton ... dar inainte sa "apesi acel buton" trebuie sa vizualizezi imaginea, sa o incadrezi si sa o compui, sa gasesti o imbinare perfecta intre aplicarea unor reguli si incalcarea lor creativa, sa gasesti expunerea potrivita, sa "vezi" lumina si mai ales sa ai o idee despre ce sa faci cu ea, sa reglezi diafragma si timpul de expunere asa cum trebuie pentru a obtine rezultatul dorit, trebuie sa focalizezi acolo unde trebuie cand trebuie, trebuie sa stii ce lentila sa folosesti, ce camera trebuie sa folosesti, ce accesorii iti sunt utile ca sa ai rezultatele dorite, sa stii cum sa comunici cu modelele, cum sa le pozitionezi, sa stii cum sa alegi o locatie potrivita, investitiile financiare si in timpul necesar pentru pregatirea profesionala ca sa poti pune cap la cap toate cele de mai sus ... si ar mai fi multe lucruri pe care un simplu profan nu si le poate imagina.

Prietenii si rudele pot fotografia gratuit

Categoric nu ! Au investit in tehnica si in pregatire, daca lucreaza gratuit cum isi vor mai recupera banii ? Cum vor putea sa-si imbunatateasca dotarile si pregatirea ? Ce vor mai manca ? Cum isi vor putea plati facturile ? Ia pune-ti intrebarea : tu investesti in ceva ca sa muncesti apoi gratuit ?

Echipamentele performante te fac un fotograf mai bun

Asta e ca si cum un aragaz mai performant automat face si mancarea mai buna ... sau o masina mai performanta te-ar face implicit un sofer mai bun.

Prietenii mei imi pot fotografia nunta

Da, bineinteles, ei pot face niste poze. Insa nu vor fi la fel de bune ca fotografiile facute de un profesionist, cu experienta necesara si cu portofoliu specializat.

Nu ai dreptul sa ma fotografiezi pe strada, in parc sau la plaja

Gresit ! Atata timp cat te afli pe domeniul public poti fi fotografiat si filmat perfect legal. Diferenta o face insa modul de utilizare al acelor imagini. Daca totusi nu vrei sa apari in fotografii, poti sa rogi (politicos) fotograful sa le stearga pe cele cu tine. Majoritatea profesionistilor vor intelege si o vor face imediat.

Ce fotografie buna, sigur este editata

Multi fotografi profesionisti vor si reusesc sa obtina cele mai bune cadre direct din camera, fara editare ulterioara. Asta este ceea ce ii face buni in meseria lor. Accesul la tehnologie si la varietatea posibilitatilor de manipulare digitala au crescut si volumul de imagini editate. Multi apeleaza la editare pentru corectarea greselilor din timpul productiei, altii o fac pentru a imbunatatii niste rezultate si asa proaste. Pentru acestea din urma, "reparararea" pe genunchi a unei imagini proste nu o va imbunatati prea mult. Ceea ce conteaza este rezultatul final, cu editare sau fara. Asta nu inseamna ca daca vezi niste fotografii bune ele sunt editate neaparat. Daca nu te pricepi la fotografie, oricat ai incerca, nu poti face din rahat bici !

X, Y si Z fac fotografii mai bune ca ale tale

Fiecare fotograf bun isi are stilul propriu, modul personal de a vedea lucrurile, de a le pune intr-un cadru. Sa nu uitam ca frumusetea este in ochii privitorilor si faptul ca perceptia asupra imaginilor depinde strict de gradul de cultura, de experienta vizuala, de gustul si de subiectivismul privitorului. Intradevar X, Y zi Z pot avea imagini mai bune, dar asta numai in comparatie cu experienta si cu gustul tau vizual.

Discount, discount si iar discount

Discountul este bun si poate salva incheierea unei afaceri. Dar prea mult strica ... daca vrei sa tai din costuri vei taia si din tehnica, vei limita optiunile creative, vei scadea timpul alocat fotografiilor tale, vei limita calitatea acestora, iar in final vei avea niste rezultate de duzina, doar pentru ca ai fost tentat de un discount mai mare.

Stiu un tip care poate face acelasi lucru mult mai ieftin

Da, da, toti cunoastem pe acel "cineva" care va face lucrurile la o treime din cost. Un prieten al unui prieten, o ruda a unei rude. Ideea este simpla : fotografia este o afacere relativ scumpa de intretinut si dezvoltat, de la costuri cu echipamentele, la formarea profesionala si experienta practica. Stiu ca iti suna oarecum ciudat, dar la final vei primii exact ceea ce ai platit ! Si sa nu te mire asta ... doar tu ai ales ceva ieftin.

Sigur fotografiile mele ar fi mai bune ca ale tale daca as fotografia constant

Perfect ! Si ce anume te opreste sa faci asta ?!? Pune mana pe camera, ia-ti niste obiective, treci la treaba si fa niste fotografii. Daca chiar ai face-o mai bine decat mine, de ce nu o faci ?!?

Trebuie sa-mi dai toate imaginile de la sedinta foto, nu doar cele editate

Bineinteles ca nu ! Rezultatele muncii fotografului sunt imaginile sale finale. Acele imagini muncite, alese, editate si pregatite pentru livrare/print/online, etc. Pentru acelea ai platit. Modul in care el a ajuns la acele rezultate este treaba lui exclusiva. Tu ai platit pentru cele mai bune rezultate, nu pentru toate. In multe din ele te-ai strambat, te-ai uitat aiurea, ti-a stat parul nasol, nu a cazut lumina bine. Oare asta vrei sa vezi ? Sau vrei sa vezi ceea ce fotograful a putut sa scoata cel mai bine ? Pana la urma de aceea ai apelat la acel fotograf, pentru calitatea imaginilor si constanta in rezultate.

La brutarie cumperi cea mai pufoasa si rumenita paine sau platesti una si vrei sa iei tot lotul (cu rebuturi cu tot) ?!? In plus, sigur vei pune online sau vei arata prietenilor cateva din imaginile needitate, cu mentionarea autorului iar acest lucru ii va aduce un prejudiciu de imagine, acelea nereprezentand rezultate finale ale muncii sale, ci doar niste etape intermediare nefinisate sau rebuturi. Si pana la urma, asta vrei tu sa te reprezinte, ceva neterminat ?
Lasa fotograful sa faca ceea ce stie sa faca cel mai bine, alegeti impreuna imaginile finale, lasa-l sa le aplice un pic din "magia" lui digitala, iar rezultatele vor fi cele dorite, cu care sa te poti lauda.