An nou, idei noi, viziuni noi

Daca tot e perioada "analizelor retrospective" si "deciziilor existentiale" pentru anul ce urmeaza, m-am gandit sa va dau cateva idei pentru a reusi ca in 2016 sa aveti rezultate mai bune, sa evoluati pozitiv si sa gasiti acel "altceva" pe care toti il cautam ca fotografi ...

Stabiliti-va un proiect vizual- pe care sa-l urmariti in perioada urmatoare, o poveste, un reportaj, o serie tematica, un proiect de tipul 24/7/365 (o imagine in fiecare zi), urmarirea unor etape din viata cuiva, urmarirea ridicarii unei constructii, fazele lunii etc. Stiu, suna a cliseu (foto), dar cati din voi chiar ati facut-o ?!?

Reveniti la lucrurile simple - toti am plecat in fotografie de la pasiune, mai tineti minte primele voastre imagini ? Acum poate radeti de ele si incercati sa le uitati - incercati sa reveniti la ele, incercati sa le refaceti acum, cu ochii noi, cu experienta vizuala si fotografica dobandita, cu tehnica moderna. Uneori pentru a gasi drumul cel bun este necesar sa te intorci de unde ai plecat ...

Scapati de dependenta tehnologica - incercati sa fotografiati pe film. Aparatele pe film sunt extrem de ieftine, de la cele complet manuale la cele mai avansate si chiar automate, lentilele bune si foarte bune pentru ele sunt de asemeni extrem de accesibile. Filme se gasesc. Fie ca alegeti filme de proces sau manuale, laboratoare care sa developeze film (inca) se mai gasesc. Senzatiile vor fi imbatabile : incarcarea rolelor in aparate, focalizarea manuala, incercarea de a intelege reglajele fara ajutorul aparatului, faptul ca nu veti vedea rezultatele pe loc, acea asteptare si anticipare a rezultatelor, bucuria unor rezultate bune sau tristetea unor esecuri, activitatea febrila de a intelege unde ati gresit sau ce putea fi facut mai bine, toate acestea sunt lucruri care va vor (re)trezi simturile la viata. Incetul cu incetul veti (re)incepe sa simtiti fotografia, sa iesiti din automatismul erei digitale.

Cautati lumina - Uitati regulile, uitati catalogarile, cutumele si trendurile. Rupeti-va de turma, lasati multimea de o parte si ridicati privirea din pamant, scoateti ochii din meniurile camerelor si din site-urile "mentorilor", scoateti capul din amalgamul amorf de grupuri si forumuri, uitati de online si de like-uri. Uitati de cei pe care ii admirati, urmariti si/sau copiati. Incercati sa vedeti si sa "vanati" lumina. Doar voi si lumina. Spuneti povestile luminii prin propriile voastre imagini.

Printati-va rezultatele - era digitala aglomereaza mii si mii de cadre in calculatoare, in harduri, in dvd-uri. Imagini pe care nu le mai priviti poate niciodata. Faceti o selectie si printati imaginile esentiale, cele care inseamna ceva pentru voi, cele pe care le considerati cele mai bune. Asa nu le veti uita prin vre-un sector de disc si le veti privi mai des, vor avea un sens, in timp veti intelege mai bine greselile, ideile, povestile iar aceste lucruri vor genera idei noi ...

Renuntati la zoom-uri - incercati sa fotografiati doar cu fixe. Fixati-va perioade de utilizare exclusiva tematica a fixelor : "saptamana 50mm", "duminica 85mm", "anul 35mm". Sau folositi-le in cadrul proiectelor voastre tematice. Va vor solicita imaginatia, va vor pune sa va apropiati de subiecte si de povestea lor, va vor scoate din rutina.

Incercati si alte genuri foto - iesiti din rutina : dupa un an intreg de pozat nunti, mergeti pe coclauri si incercati peisaje sau macro. Dupa luni de zile petrecute in studio (blonzati de la blituri), incercati sa lucrati doar cu lumina naturala si vice versa. Dupa pozat portrete prin parcuri incercati wildlife. Dupa mii de produse si tone mancare incercati sa fotografiati strada. Dupa ani de facut doar selfie-uri indrazniti sa pozati si pe altcineva, nu musca ... cred.

Invatati ceva nou - extindeti-va orizonturile vizuale : deschideti o carte de fotografie, vizitati o expozitie, participati la un vernisaj, mergeti la un curs, mergeti la un workshop sau la o tura foto, stati pe langa un fotograf mai bun ca voi, "furati" cunostinte si meserie. Gasiti un stil nou, o tehnica noua studiati-le si aprofundati-le, exersati-le. Vedeti ce puteti schimba si personaliza la ele.

Renuntati la editare - petreceti ore, zile si saptamani cu ochii lipiti de monitoare ? Va supara hemoroizii de la atata stat pe scaune ? Aveti crampe musculare de la mouse si pen-ul tabletei grafice ? Incercati fotografia simpla, fara editare. Stiu, e greu sa le faci pe toate in acelasi timp, sa gandesti fotografia, sa vezi lumina, sa incadrezi corect, sa ai grija la detaliile din fata si spatele subiectului, la posing, la expunere ... toate fara ajutorul providential al photoshopului. Dar numai asa sinapsele acelea dedicate fotografiei se vor adanci. Si in acest fel veti avea si destul timp sa va lipiti ochii la loc de monitoare pentru o runda de jocuri sau chat si vanat gagici pe facebook.

Folositi la maxim ceea ce aveti - nu ai ultimul model de Canon sau Nikon ? Nu ai cea mai luminoasa lentila de pe piata ? Nu ai cel mai puternic blit din gasca ta de prieteni ? "Cam nasol" ar spune unii. Dar ia incearca sa folosesti doar ceea ce ai. Stoarce si ultima picatura de lumina din lentilele tale, trage de ISO-ul senzorului pana cand nu mai poate, intinde trepiedul cat mai mult iar daca nu ajunge, ridica-l pe un suport. Singura limita in fotografie este cea a imaginatiei tale. In plus, un an fara noi cumparaturi foto inseamna pentru tine mai multi bani pentru bere, tigari si prezervative ! Iar pentru fete : haine noi, rujuri si excursii ...

Orice ati alege sa faceti, ideea mea este una simpla : anul viitor trebuie sa faceti o schimbare ! Altfel veti ramane cu aceleasi rezultate, din ce in ce mai aproape de plafonare.

... si daca nu va iese ceea ce doriti, mai cititi aceasta postare inca o data la finalul anului viitor !